Donsdekens

Dons wordt al meer dan 300 jaar gebruikt als vulmateriaal van wat toen een verenbed heette. Het is bekend om zijn ongeëvenaarde isolatievermogen, waardoor het de perfecte keuze is voor het creëren van een warme maar niet broeierige slaapomgeving. Net zoals bij dubbel glas zorgt de stilstaande lucht in het donsdeken ervoor dat de temperatuur onder het donsdeken goed bijgehouden blijft. Dit betekent ook dat wanneer je lichaamstemperatuur daalt tijdens de nacht, de temperatuur onder je dekbed zich hieraan zal aanpassen. Dons heeft een natuurlijke veerkracht, waardoor het dekbed licht en luchtig aanvoelt. Bovendien is dons ademend en vochtregulerend, waardoor het overtollig vocht absorbeert en afvoert, en zorgt voor een droog en comfortabel slaapklimaat gedurende de nacht. Mits correct gebruik en regelmatig onderhoud behoudt dons zijn vorm en volume langdurig, waardoor het dekbed jaar na jaar zijn luxueuze zachtheid behoudt. Met zijn uitstekende warmte-isolatie, lichte gewicht en ademend vermogen is dons de ideale keuze voor een comfortabele en verkwikkende nachtrust.

dons detail 1
dons detail 2
hanskruchen-2-square.jpg

Wat bepaalt de kwaliteit van een donsdeken?

In de volksmond is een donsdeken alles wat je gebruikt om onder te slapen. Natuurlijk bepaalt het vulmateriaal van het deken of dekbed de isolerende eigenschappen ervan.

Dons-veren verhouding

Om van een donsdeken te spreken, moet het dekbed volgens de DIN-normering 60% dons bevatten. De overige 40% bestaat vooral uit veren. algemeen kan je stellen dat hoe hoger het percentage dons is, hoe beter deze zal isoleren. De veertjes in een dekbed hebben namelijk geen isolerende kenmerken.

Volume van de donsvlokken

Naast de dons-veren verhouding bepaalt de grootte van de donsvlok in grote mate de kwaliteit. Een donsvlok lijkt nog het sterkst op een witte pluisbol van een paardenbloem: een bijna onzichtbare kern is bedekt met honderden zachte haartjes. Deze hebben kleine weerhaakjes, waardoor de donsvlokken aan elkaar lijken te plakken. Tussen de verankerde donsdeeltjes, vormen zich duizenden luchtkamers, die als barrière tussen koude lucht aan de bovenzijde en warme lucht aan de onderzijde fungeert. Hoe groter de donsvlok, hoe meer luchtkamers en hoe beter het donsdeken zal isoleren. Donsvlokken van ganzen zijn algemeen een stuk groter dan deze van eenden, met dons van de Eidereend als uitzondering.

Onderhoud

Er zijn nog een aantal factoren die de kwaliteit van een donsdeken bepalen. Zo moet de tijk (het omhulsel) volledig donsdicht en sterk, maar ook voldoende ademend en soepel zijn. Daarnaast vinden we het ook belangrijk dat het donsdeken zo vervaardigd is dat professioneel reinigen en bijvullen mogelijk is. Concreet betekent dit dat het donsdeken niet volledig doorstikt mag zijn, maar met een speciale techniek half doorstikt wordt. Zo kan de dons niet verschuiven in de tijk, maar kan deze toch volledig uit de tijk gehaald worden bij reiniging.

Afkomst

Als laatste dienen we stil te staan bij de manier waarop dons verkregen wordt. Aangezien dons een dierlijk product is, moet er op toegezien worden dat de dieren, in dit geval de ganzen en eenden, op een correcte manier behandeld worden. Binnen Europa bestaan er strenge regels rond het gebruik van dons en de manier waarop hij verkregen is. Zo is bij ons het levend plukken van dieren een absolute no-go. Los daarvan sporen we mensen aan om dons zeker niet als wegwerpproduct te zien, maar een investering die je éénmalig maakt, om er vervolgens erg veel zorg voor te dragen.

In de showroom

In onze showroom vindt je niet enkel de verschillende donskwaliteiten, je kan er ook het verschil tussen een winter-, herfst- en zomer varianten ontdekken. Onze donsdekens starten op 90% dons. In de 100% dons-klasse hebben we drie varianten, elk met een verschillend karakter.  We helpen je graag bij het kiezen van de kwaliteit, afmeting en warmtegraad die bij jou past. Daarnaast vind je ook alternatieven voor donsdekens, zoals de synthetische, wollen of zijden dekbedden. Laatstgenoemde is vooral een absolute topper als zomerdekbed, en vormt samen met een goed donsdeken de perfecte combinatie om het jaar rond heerlijk te slapen.

Alternatieven voor dons

Op zoek naar een alternatief voor dons? Ook daarvoor zit je goed bij ons. We schetsen graag een overzicht van de mogelijkheden die voor je klaarliggen in onze showroom. Wens je graag meer informatie over een specifiek dekbed? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

We zouden onszelf niet zijn, mochten we geen oplossingen hebben voor mensen die op zoek zijn naar een kwalitatief dekbed zonder dons.

Wol

Terwijl wollen dekbedden een aantal decennia geleden de norm waren, lijken ze de laatste jaren een beetje op de achtergrond verdwenen te zijn. Toch kan wol voor velen het perfecte vullingsmateriaal zijn voor hun dekbed. De van nature isolerende en hypoallergene kenmerken zorgen voor een heerlijk slaapklimaat. Het gewicht van een wollen dekbed is doorgaans een stuk hoger dan dat van bijvoorbeeld een donsdeken. Dit hoeft op zich geen nadeel te zijn, maar beïnvloedt wel het comfort.

Zijde

Zijden dekbedden stralen niet enkel elegantie uit, ze bieden tegelijkertijd opmerkelijk verkoelende eigenschappen waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor mensen die het erg snel te warm hebben. Zijdevezels hebben een inherent vochtafvoerend vermogen, waardoor transpiratie wordt afgevoerd en je lichaam de hele nacht kan ademen. De natuurlijke warmteregulatie van zijde helpt een stabiele temperatuur te handhaven, zodat je koel blijft tijdens warme nachten en voldoende warm tijdens koudere nachten. Zijden dekbedden zijn ook hypoallergeen, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met een gevoelige huid of allergieën.

Tencel™

Tencel™ dekbedden hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen vanwege hun milieuvriendelijke en duurzame karakter. Tencel™ is afgeleid van de cellulose van eucalyptus en heeft uitzonderlijke vochtregulerende eigenschappen, waardoor vocht effectief wordt afgevoerd en het ademend vermogen wordt verbeterd. Tencel™ dekbedden voelen zacht en glad aan en bieden een luxueuze slaapervaring terwijl de temperatuur in de zomermaanden aangenaam blijft. Tencel™ is eigenlijk een merknaam, waarbij lyocell de naam is voor de textielsoort die op basis van cellulose gemaakt wordt.

Synthetische dekbedden

Synthetische dekbedden zijn een betaalbaar en praktisch alternatief voor natuurlijke dekbedden. Ze zijn gevuld met synthetische materialen zoals polyestervezels, waardoor ze hypoallergeen zijn en gemakkelijk te reinigen. Met verschillende diktes en warmteklassen bieden ze comfort en veelzijdigheid voor elke slaper.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat een donsdeken mee?

Een donsdeken kan levenslang meegaan wanneer je het correct gebruikt en systematisch laat onderhouden. We adviseren dat je een professionele reiniging om de vijf jaar laat uitvoeren. Tijdens deze reiniging kan bepaald worden of er dons moet bijgevuld worden. Eventuele kleine beschadigingen aan de tijk kunnen ook hersteld worden. Lees hier meer over het reinigen van dons.

 

Wat is het beste donsdeken?

Het beste donsdeken is dat waaronder je het niet te warm noch te koud hebt. Het is het deken waar je naar verlangd wanneer de zomer op zijn einde komt of wanneer je na een koude winterdag in je bed kruipt. Hoe sterk isolerend een donsdeken moet zijn, wordt bepaald door verschillende factoren. Aan de hand van jouw ervaringen, kan een doorgewinterde dons expert je richting het meest geschikte donsdeken voor jou en je partner adviseren

 

Kan een donsdeken in 4 seizoenen uitvoering?

Dat kan zeker! Bij een 4 seizoenen uitvoering wordt het volume dons uit een winterdonsdeken verdeeld over twee tijken. Hierdoor krijg je een zomerdonsdeken (ongeveer 40% van het totale volume) en een herfst/lentedonsdeken (ongeveer 60% van het totale volume) die door middel van knoopjes aan elkaar kunnen gekoppeld worden.

 

Welke afmeting neem ik best voor een donsdeken?

De breedte van je donsdeken kies je in de eerste plaats in functie van de afmeting van je matras. Idealiter komt je donsdeken langs beide kanten tot ongeveer 10 centimeter onder de onderrand van je matras. Dit betekend dat voor een matras van 180 centimeter breed en 20 centimeter dik, een breedte van 240 centimeter voldoende is. Is je matras wat dikker, is het beter om voor een grotere maat te kiezen. Wordt je slaap ernstig verstoord door een nachtelijk gevecht om het donsdeken? Overweeg dan om voor twee afzonderlijke donsdekens te kiezen.

Maak een afspraak

Afspraakbanner

We maken graag tijd voor u, ook buiten de normale openingsuren.

We weten dat uw slaapinvestering een weloverwogen keuze dient te zijn.

Die kan u bij ons op een rustig moment nemen.

Contacteer ons

Boek een afspraak